Ezt olvasta már?

Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi

Jelentős módosítások lépnek életbe a felsőoktatási felvételi szabályozásában 2023-ban és 2024-ben - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőokt...


Navracsics: a kormány elkötelezett Budapest, Miskolc és Pécs klímavállalásainak sikeres teljesítése mellett

A kormány egyértelműen elkötelezett amellett, hogy Budapest, Miskolc és Pécs a lehetőségekhez képest sikeresen tudja előkészíteni a klímasemlegessége érdekében tett vállalásait - mondta a területfejlesztési miniszter.


hirdetés

Navracsics Tibor emlékeztetett: a három város európai bizottsági támogatást nyert el a klímasemleges város cím előkészítésére, és néhány héttel ezelőtt született az a kezdeményezés, hogy beszéljenek arról: mennyiben tudják egyeztetni a kormány klímapolitikai célkitűzéseit az erre rendelkezésre álló pénzügyi forrásokkal, valamint a települések klímapolitikai célkitűzéseivel.

Hangsúlyozta: az egész ország érdeke, az ország vállalásait is elősegíti, ha ez a három város élen jár a kötelezettségek vállalásaiban és teljesítésében is. Ehhez uniós forrást és nemzeti forrást is felhasználnak, továbbá létrehoznak a városok és a kormány szakértőiből egy szakértői bizottságot a programok és a finanszírozás kidolgozására.

"Abban bízunk, hogy ez egy olyan közös munka kezdetét jelenti, amelynek a végén mindannyian jól járunk" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a három város polgárai egy lépéssel közelebb kerülnek a klímasemlegességhez, ha pedig ők jól járnak, akkor olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket más városnak ajánlhatnak és az egész országot közelebb vihetik a klímasemlegességhez.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület), Pécs polgármestere azt hangsúlyozta: a klímavédelem a városa számára kiemelkedően fontos. Hozzátette, zöld és okos megoldásokra vállalkoznak, amelyek példaértékűek lehetnek Európa-szerte, vagy akár az Európai Bizottság által kiválasztott száz város közül a többi település jó gyakorlatait tudják átvenni.

Az Európai Bizottság száz uniós város számára biztosított közvetlen hozzáférésű támogatásáról azt mondta: az általuk tervezett klímavédelmi, energetikai és levegőtisztaság-védelmi akciókhoz a központi kormányzat támogatására is szükségük van.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere reménykeltőnek nevezte az egyeztetést abból a szempontból, hogy a három város és az ország pluszforrásokhoz juthasson a klímaváltozás elleni küzdelemben. Emlékeztetett: az Európai Bizottság régóta beszél a városok közvetlen támogatásáról, továbbá arról, hogy a nagyvárosoknak a klímaváltozás elleni küzdelem éllovasaivá kell válniuk.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy szakértői szinten kezdődjenek egyeztetések arról, hogyan tudják összehangolni a kormány és a városok elképzeléseit a klímaváltozás elleni küzdelemben, és úgy tudjanak a bizottsággal tárgyalni, hogy a program ne csak politikai célkitűzésként, egy kommunikációs eszközként, hanem a klímaváltozás elleni küzdelem pluszforrásaként is megjelenjen.

Ehhez partnerség kell - folytatta a főpolgármester, hangsúlyozva: az energiakrízis, amelyben élünk, az egzisztenciális kihívások, amelyek meghatározzák az életünket, "felülírják azokat a politikai különbségeket, amik mindig alkalmat szolgáltatnak arra, hogy ne működjünk együtt".

Ilyen energiaárak és ilyen energiakrízis idején nincs nagyobb aktualitása semminek, mint aktív klímapolitikát folytatni - hangoztatta Karácsony Gergely.

Arról is szólt, a fővárosi önkormányzat elhatározta, hogy 2030-ig minden városi közszolgáltatást saját energiatermeléssel tudnak majd energiával ellátni, és vállalták azt is, hogy a lakosságot is hozzásegítik az energiahatékonysági beruházásokhoz.

Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármestere a környezetvédelem és a klímasemlegesség alapelvét hangsúlyozva döntő lépésnek nevezte, hogy pályáztak az Európai Bizottságnál.

Hozzátette: a város lehetőségként fogja fel, hogy pluszforrások bevonásával felgyorsulhatnak a tervezési folyamatok, majd meg is tudják azokat valósítani.

"Én abban bízom, hogy ez a program sikerre van ítélve" - fogalmazott a városvezető, ugyanakkor hozzátette: ezért tenniük is kell.

Az Európai Bizottság idén áprilisban jelentette be, melyik száz uniós város vesz majd részt abban a kezdeményezésben, melynek célja, hogy 2030-ig klímasemleges és intelligens városokká váljanak. A kiválasztott városok közé tartozik Budapest, Miskolc és Pécs is.

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó kezdeményezés 360 millió euró összegű finanszírozásban részesül majd a Horizont Európa programból a 2022-2023-as időszakban annak céljából, hogy meginduljon a klímasemlegesség 2030-ig történő eléréséhez szükséges innovációs munka.

Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, van-e bármilyen előrelépés az uniós forrásokkal kapcsolatban, azt mondta: "arra várunk, hogy az Európai Bizottság a mi válaszlevelünkre, amit augusztus 22-én küldtünk el, hivatalos választ adjon". Erre a forma szerint szeptember 22-ig van lehetősége; addig is folynak szakértői egyeztetések az újjáépítési alap tekintetében is - tette hozzá.

Másik kérdésre válaszolva arról beszélt: az újjáépítés alap több mint felét digitális átállásra és zöld átállásra kell költeni, emellett vannak olyan célkitűzések, amelyek az Európai Bizottság korábbi, országspecifikus ajánlásaiban is megfogalmazódtak, és ezek egy csomagja az oktatáshoz kötődő reformlépések. Ezen belül szerepel a pedagógusok bérének emelése.

Arra a felvetésre, hogy mikor érkezhet uniós támogatás, a miniszter a jövő év első negyedévét reálisnak nevezte.

Végül arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a bizottság politikai játszmára használja a helyreállítási alapot, Navracsics Tibor úgy fogalmazott: "az Európai Bizottság küldetésével ellentétes lenne, hogy ha politikai játszmák részévé tenné a Magyarországgal kötött megállapodást".0

hírek innen, onnan

Évi 30 kilogramm sertéshúst eszünk

Most kampány indul a mangalicahús-fogyasztás népszerűsítésére.

42 új deep-tech beruházás az EIC-alapból

„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy...

Itt az igazság a debreceni akkumulátorgyárról: kőkeményen beszólt a kormánynak és a helyieknek is Horváth András

Forrnak az indulatok a debreceni akkumulátor gyár körül. De vajon jogos a félelem és a harag?

A front széthúzásával készülnek a nagy ütközetre az oroszok

Az elmúlt hónapokban kialakult patthelyzetnek hamarosan vége lehet az ukrajnai frontvonalakon.

Elindult a magyar mentőegység Törökországba

A Hunor korábban már Szerbiában, Macedóniában és Japánban is segítséget nyújtott. Az 55 tag 90 tonnányi felszerelést visz magával.

Brutális elbocsátásokat jelentette be egy amerikai techcég

A Dell Technologies amerikai információ-technológiai konszern mintegy 6650 munkavállalójának elbocsátását jelentette be a gyenge...

Új Solaris-Skoda trolibuszok érkeztek Budapestre

A korszerű és alacsonypadlós új járművekkel a 75-ös és 80-as vonalakon találkozhatnak a fővárosban közlekedők. (Belföld)

Ennek tulajdonképpen örülhetnek a légitársaságok

Magához tért a bevétel, bár még nem az igazi.

Fejbe lőtte magát egy kisfiú Budapesten

Apja légpuskájával lőtte fejbe magát szombaton egy kisfiú a XVII. kerületben – írja a Metropol. Fotó: Facebook/Országos...

Drasztikus lépésre szánta el magát a Lidl

Klímavédelmi szempontokból radikálisan csökkenteni kezdi húskínálatát a Lidl éelmiszerlánc.

Megszólalt a mesterséges intelligencia az ezeréves dömösi templomban

Amikor a prédikációt írta "a gép", még elnézést is kért egy ponton, mert nem olyan, mint egy lelkipásztor.

Azt pletykálják, ez az ismert tévés lehetett Kucsera Gábor szeretője

Vajon igazak a pletykák? Vagy csak újabb találgatás?

Sport

Gyermeket vár Európa-bajnok úszónőnk

Záporoznak a gratulációk.

Csak a luxus és a nők számítanak a focizni nem tudó, ügyetlen Beckham-gyereknek

A tetoválások, a luxusautók, a végtelen mennyiségű pénz már megvan, ám a Brentford első csapatába képtelen beférni.

Focibotrány Angliában: Kizárhatják a Manchester Cityt a bajnokságból

Azt vizsgálják, ami évek óta mindenkinek egyértelmű: arab kézben lévő sztárcsapat kijátssza a pénzügyi fair play-t.

Végzetes csapást mért a La Ligára a Barcelona

Innen nehéz lesz elveszteni a bajnoki címet.

Megrázó videó és kép a Fradi–Újpest előtti verekedésről

Mint arról beszámoltunk, a huligánok egy nagyobb csoportja összeverekedett az MVM Dome mellett a vasárnapi derbi előtt.

Hatalmas veszteség érte a Barcelonát

A francia Ousmane Dembélé után újabb világbajnok focista esett ki.

Anyja karjai közt halt meg a leszúrt utánpótlás-válogatott futballista

Szörnyű tragédia történt: kiengedték a kórházból, majd néhány nappal később meghalt a játékos.

Megrázó videó: sírva könyörög segítségért a török válogatott korábbi kapusa

Volkan Demirel a török földrengés áldozatainak kért segítséget.

Bedrogozva vezetett, menekült a rendőrök elől, mégsem megy börtönbe a világbajnok sportoló

Az autós üldözés után nem volt hajlandó vérmintát adni a helyszínen.

Csercseszov elmondta, mi történt a Fradi megsérült sztárjátékosaival

Dibusz Dénes szerint komoly fegyvertény az Újpest elleni győzelem.

Pep Guardiola távozhat Manchesterből a City újabb botránya miatt

Az angol sajtóban futótűzként terjed a katalán szakvezető korábbi nyilatkozata.

Halálra késeltek egy 19 éves focistát

Édesanyja karjaiban halt meg.

0

Bulvár

Mi történt Erős Antónia arcával? Sokkoló képen a magyar híradós

Rémisztő kép került ki Erős Antóniáról, az arcával történt valami.

Újabb vármegyében tartottak időközit! Mindenki ledöbbent azon, ami történt

Időközi önkormányzati választást tartottak vasárnap a Győr-Moson-Sopron vármegyei Szakonyban, ahol polgármestert és a képviselő-testület négy tagját is megválasztották. A település vezetője a függetlenként i

Trappista = pénzkidobás. Mit vegyünk helyette?

Már 5-6 ezer forint körül a trappista sajt kilója. Mi ennek az oka? Ennyi túl sok érte? Mit vegyünk helyette? Lehet, pár száz forint ráköltéssel és némi extra időráfordítással még jobban is járunk.

Vádemelést javasol egy kelet-magyar-országi milliárdossal szemben a NAV

Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonos, valamint ügyvédje ellen; a gyanú szerint a vállalkozó két év alatt 7,4 milliárd forint osztalé

Váratlan fordulat: Lázár János olyat mondott a rendkívüli kormányülésen, hogy mindenkit meglepett

Lázár János egy kérdésre válaszolva lepte meg a jelenlévőket a debreceni akkumulátorgyár kapcsán. MTI/Czeglédi Zsolt Ahogyan megírtuk, hétfőn kezdődött a rendkívüli kormányülés Sopronban. Az ülés első tém

Nem sokkal azután, hogy kiosztotta az amerikai nagykövetet, Szijjártó Péter mosolyogva tárgyalt a francia nagy...

Nem sokkal azután, hogy kiosztotta az amerikai nagykövetet, Szijjártó Péter mosolyogva tárgyalt a francia nagykövettel – mutatjuk, miről 

139 ezer forint jár évente: milyen betegségek esetén, és hogyan igényelhető a kedvezmény?

2023-ban 139 200 forint személyi adókedvezményt igényelhetnek tartós betegséggel, súlyos fogyatékossággal élők.

Lakást bérelt egy házaspár Kaposváron, hogy a feleség az egyik szobában pénzért szexeljen

Másokat is beszerveztek az üzletbe, a lakás másik szobájában is pénzért szexeltek a „bérlők”. A tulajdonos semmit nem tudott az egészről.

Kemény ütést vihet be Brüsszel Orbán Viktornak

Nem véletlen, hogy az utóbbi hetekben beleálltak a kormányba ebben az ügyben.

Hatalmas tévhitben él rengeteg magyar: így húz le róluk súlyos pénzeket a saját bankjuk

Tíz évvel ezelőtt a jelenlegi költségek töredékét vitt el egy átlag bankszámla. Nem érdemes azonban kétségbeesni, mert mindig találni jó alternatívát a dráguló számlacsomagokra.

Lefeküdtem a legjobb barátommal - most hogyan tovább?

Sok ínséges éjszaka után talán jó ötletnek tűnik, de a hideg hajnali fények kíméletlenül rávilágítanak: nagyobbat nem is hibázhattál volna. Nem vagy egyedül az egyéjszakás kalandoddal, ne aggódj! Közösen át

blogmorzsák

A legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő

Ezt a vitamint nem termeljük, nem raktározzuk, de létfontosságú: mi az?

Így spórolj villanyt: zseni eszköz, hogy ellenőrizd fogyasztásod

Ne aggódj a számlák miatt, tartsd szemmel eszközeid egy ügyes trükkel.

0