Ezt olvasta már?


Svéd sztár séf érkezik Budapestre, hogy a skandináv stílust népszerűsítse!

Ötödik alkalommal rendezi meg a budapesti Mák Bistro a Mád & Mák-heteket, amelyet az idén a Mákban Északi oldal névre kereszteltek. Nem véletlenül: Daniel Berlin Svédországból érkezett azért, hogy közös ételsort kreáljon magyar kollégájával. - Budapesti Napilap -

A svéd igazi nagymenő, a sokak által példaként emlegetett skandináv konyha reprezentánsa. A svéd–magyar koprodukció február 14-ig kóstolható.

Azon lehet vitatkozni, hogy érdemes-e Magyarországon az úgynevezett skandináv stílust erőltetni, ilyen konyhát vinni (az északon természetes) kiváló minőségű alapanyagok hiányában. De ha már belefogunk egy kísérletbe, mindenképpen úgy érdemes csinálni, hogy egy komoly séfet hívunk segítségül az ötleteléshez. Például Daniel Berlint, aki egy Skane Tranas nevű kicsiny faluban működteti Michelin-csillagos éttermét. Az egész település tíz utca, mégis sokszor hónapokra előre lehet csak asztalt foglalni a 150 éves házikóban kialakított vendéglátóhelyen. Tavaly Mizsei János, a Mák fiatal séfje tett nála látogatást, amelyet örömmel viszonzott ez évben a svéd mester.

A menüsor kialakulását hosszas gondolkodás előzte meg, a két szakács januárban mindennap értekezett telefon, interneten. Majd Berlin Magyarországra érkezett, Mádra látogatott, ahol borokat kóstolt és választott a fogások mellé. Amikor legközelebb jött, már magával hozta helyettesét és az üzletvezetőjét is, majd elkezdődött a nagy teszt, mi hogyan működik a magyar valóságban. Daniel Berlin filozófiájához hűen (tudniillik kizárólag helyi alapanyagokból főz, amit talán érdemes lenne idehaza is megfontolni úgy általában) egyes alkotóelemekhez ragaszkodott, például a céklához, a zellerhez. Ezekre még visszatérünk.

A Mákban borlap, az eseményhez kapcsolódóan a mádi borászok külön borlapja, egy egyéb italokat tartalmazó itallap és a Berlin-féle menükártya fekszik az asztalon. A kiszolgálás előzékeny, nem akad pincér, akitől ha kérdezek, ne tudna válaszolni. Az asztaloknál decens párok, sokan idegen nyelven duruzsolnak, a háttérben kellemes dzsesszzene szól. Ennyi bevezető után jöjjön, amiért érkeztünk, a svéd–magyar koprodukcióban készült menüsor. A vacsora három vendégfogadó falattal indul.

 

Homár, tarlórépa, rozs

Minden komponenst külön-külön érezni, a finom homárt, a karcos répát, amelyeket a homárból készült roppanós chips fed be (e finesz később is előkerül még). A falatot természetes mészkövön szervírozzák (ez Berlintől nem áll messze), ahogy a további kedveskedő falatokat is.

 

Máj, fahéj, gesztenye

A máj szárnyasból készült, krémes, markáns, a fahéjköntös teljesen megbolondítja, még percek múlva is csiklandozza az ember ízlelőbimbóit. A gesztenye liszt formájában jelenik meg a kenyérkében, amelyen érkezik a máj. Érdekes falat. Amúgy minden bizonnyal Berlin szüleménye, egy utazási portálon felfedeztem később e fogás fotóját, amely éttermében készülhetett.

 

Lángos, torma, savanyú sertés

A minilángos menüsorba kerülése Berlin és Mizsei közös ötlete volt, mert a svéd séfnek megtetszett a magyar specialitás. A tészta és rajta a ropogós hús meleg, amelyet hideg almás torma fed be. Kellemes. Különösen érdekes, hogy több fogást maga a séf, Mizsei János szolgál fel.

 

Mont-saint-micheli kagyló, zellerdzsúsz, sóskasorbet

Kinek jutna eszébe sóskából sorbet-t készíteni? Pedig micsoda ötlet, ha jól éreztem, minimális lime-mal megbolondítva önmagában is elnyalogatnám egy darabig. Hozzá a friss szárzellerdzsúsz kitűnő választás, benne apró zellerdarabkákkal. A puha kagyló számomra csak bónusz.

Ezt követően grátisz szolgálnak fel vaddisznóból készült tepertőkrémet, hozzá kétféle, helyben sütött kenyeret. Egy fehéret (amely természetesen nem a boltokban kapható fehér színű, és amellyel ebben a cikkünkben már részletesen foglalkoztunk). A másik tésztájába a séfek dió- és kávéőrleményt kevertek. A szeletek ropogósak, kicsit keményebbek a kelleténél, de semmiképpen ne a konzumkenyerekben gondolkodjunk. Jó időtöltés, amíg érkezik a következő tányér.

 

Garnéla, kapor, alga, hajdina

A fogás különlegességei nem is a felsorolt alkotóelemek, hanem egy plusz. Gyermekkorom óta utálom a céklát, felnőve többször próbálkoztam vele, nem sikerült megkedvelnem. A mélytányérban érkező fogás bordó, ez gyanús, meg is tudom a pincértől, bizony cékla fedi a garnélát. Első falat: semmi rossz emlékű céklaíz. Savanykás, enyhén roppanós, finom, na, az alatta megbúvó pörkölt hajdina pedig pattogatott kukoricára emlékeztet. A kellemesen fanyar ízeket a kaportól picit édes algalé ellenpontozza. A garnéla nekem nem is hiányzott volna ennyi kellemes meglepetés után, kvázi bónusz. Mizsei János séftől megtudom a csodás cékla titkát. Előbb sous vide eljárással főzték, majd feketeribizli- és málnaecetben pácolták a zöldséget.

 

Szarvas, vízitorma, dió, sarkantyúlevél

A szarvas olyan krémes, hogy az már fáj, ha a boltban, piacon kínált társaira gondolok. A dió jól passzol a húshoz, markáns, mégis a háttérben marad. A vízitorma és a sarkantyúlevél avatja igazán pikánssá az ételt. A terméskövön felszolgálva úgy néz ki a fogás, mint egy zuzmó. Mondjuk svéd.

 

Tőkehal, érlelt tojássárgája, quinoa

Fehér hab rejti a fő attrakciót, a tojást, csak a pirított, ropogós quinoa kandikál ki a kompozíció szélén. A hal korrekt, nálam ismét nem a hús viszi a prímet. Hanem a sokat emlegetett tojás. Leírhatatlan az élmény, amint beleharapok, krémes, különleges, mégis, megtartotta tojássárgájaízét is. Az utolsó falatnál még egy pici rafinéria, egy falat retek? Sajnos már nincs alkalmam megkérdezni a séfet, mert időközben befut a következő turnus.

 

Zeller, zeller, zeller

A tojássárgája mellett ez a másik fogás, amelyet a híre megelőzött. Méltán. Daniel Berlin saját éttermében ezt mindig maga szolgálja fel. Bükkfa parázs fölött nyolc-tíz órát süti a zellergumókat, majd félbevágja, és a vendég előtt kanalazza ki a beltartalmat. Itt is így történik, a pincérek a pirult zellerdrazséra szedik rá a zöldség belsejét, majd forró, egy különleges svéd tehénsajttal felfőzött zellerveloutéval öntik nyakon. Az egész olyan szürreális, valahol sejteni, hogy amit fogyasztunk, zellerből készült, a fogás messze távol zellerízű, de nem csíp, karcol, nem fanyar vagy kellemetlenül keserű, ellenben krémes, mint valami különleges ízű sült tök vagy gesztenye. A legnagyszerűbb az egészben, hogy nem valami rettenetesen drága, beszerezhetetlen alapanyagról írom mindezt.

 

Fürj, szeder, hagyma

Már olvasva is érdekes fogásnak ígérkezik, és ugyanez az érzésem, amikor érkezik a tányér. A fürjcomb ropogósra sült, a mell puha, mint a vaj, a madár bőréből készült chipslapok takarják. Alatta savanyított, enyhén pirított gyöngyhagyma és egy újabb rafinéria: a fürj zsírjából készült, élénksárga színű emulzió. E krémes, édeskés finomság a hagymával ellenpontozva kellemes párosítás.

 

Mangalicakaraj, uborka, csicsóka, sült alga

Minden része külön-külön élmény. Felejtsük el, amit a piacon beszerzett, otthon elkészített csicsókáról eddig gondoltunk, tudni véltünk. Ami a tányérra került ugyanis, az a zöldség olyan arcával ismerteti meg az étkezőt, amilyenre korábban gondolni sem mert. Másnapig kanalaznám, ha csak ezt szolgálták volna, sem szólnék egy szót sem. A mangalica szaftos, enyhén kellemesen sós, leheletnyit fűszerezett, a húst uborkaforgács teszi kompakttá. És még önt rá a pincér forró sültalga-dzsúszt.

 

Burgonya, vörös áfonya, mák

Általában nem szoktam rendelni étkezés után desszertet, és ennek számos oka van. Az egyik, hogy az étlapokon általában kínált, habos, tejszínes, vajkrémes, nullás lisztes desszertektől kifutok a világból. Na de burgonyából édesség? Igen! Meleg mákágyra langyos, a vaníliasodóhoz hasonlatos állagú és ízű burgonyát önt (?!) a séf, erre helyezik a pincérek a hideg vörösáfonya-sorbet-t.

 

Sós tojásfehérje, rozmaring, kecskejoghurt

Ez még az előzőnél is kiválóbb. Ha azt olvassuk, sós tojásfehérje, hát fintorgunk egyet. Persze, ha a fehérjét habbá verik, majd megsütik, az ugye mindjárt más. Na egy ilyet kell elképzelni enyhén sós kiadásban, lapokban a desszert tetején. Becsapós a joghurt is, ami igazából már-már fagylalt, és nagyon kellemes, enyhén édes kissé pikáns, citromos utóízzel. Erre kanalaznak meleg, rozmaringos sós karamellt, ami így együtt pazar zárása az ételsornak. Ezt a (Berlin-)kreációt ugyancsak megtaláltuk a fentebb már említett oldalon. S a végén, csak hogy a vendég jó szájízzel távozzék, még érkezik egy körtés csokoládébonbon. Hideg kövön.

 

Forrás: MNO







0


Ön szerint esélyes a Tisza Párt a Fidesz leváltására?




0
0

hírek innen, onnan

Nyitott vagy csukott ajtónál alszol? A pszichológus szerint ezt árulja el rólad

Nyitott vagy csukott ajtóval alszol? Mit árul el rólad ez az apró szokás?

Emlékszel még MacGyverre? Alig lehet ráismerni Richard Dean Andersonra, úgy megöregedett

MacGyver egykori sztárja: Richard Dean Anderson ma már alig felismerhető!

Őszi szívbarát ételek, amikért a tested és a lelked is hálás lesz

Ha odafigyelsz az alapanyagokra, könnyedén összeállíthatsz egy olyan őszi menüt, ami egyszerre finom, melengető és jót tesz az...

A szövetkezetiség máig kiaknázatlan esély a baloldalnak

Ha a baloldal egyes képviselői olykor rászánják magukat, hogy valamilyen antikapitalista jövőképet vázoljanak fel, szívesen hivatkoznak a...

Nem csitul a botrány: két szurkolóját is kitiltotta az NB I-es csapat

A klub közleménye szerint soha nem könnyű egyetlen szurkolót is elveszíteni, de meg kellett hozniuk ezt a döntést.

A 39 évesen is szárnyaló magyar válogatott focista az ünneplésével lopta el a show-t – videó

A Paks az élre ugrott, ehhez pedig ismét kellett a korábbi ferencvárosi közönségkedvenc.

Képtelenség megszabadulni ettől a veszélyes állattól: lakossági ellenállás nehezíti a gyérítést

Túl cukinak tűnik, így a magyarok ragaszkodnak ezekhez az állatokhoz, nehéz gyéríteni az állományt a lakossági ellenállás miatt.

Rendőrségi razzia a bulinegyedben: Ez most tényleg komoly, hogy bilincsben bevisznek vizeletet venni, mert magas volt a pulzusom?

A bulinegyedben péntek éjszaka egymást érték a rendőrautók. A rendőrök egy belvárosi klubban razziáztak, amit kordonnal vettek körül,...

Komoly baleset az M1-esen, hatalmas dugóra kell számítani

Szalagkorlátnak hajtott egy kisbusz vasárnap reggel az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Bőny közelében, a 108-as...

Csernobil: szimulációs videóban mutatják be, mi történt a katasztrófa pillanatában

Anno 1986. április 26-án, hajnali 1 óra 23 perckor a világ történetének legsúlyosabb nukleáris balesete rázta meg Európát, amikor a...

Nem véletlen lesz, hanem sors: 4 csillagjegy életébe november közepén lép be az igazi

November közepe négy csillagjegy számára karmikus, sorsszerű találkozást hozhat. Mély, lelki szintű kapcsolatok nyílnak most meg.

0

Sport

Nyolcat lőtt az ETO, hozta a kötelezőt a Ferencváros, ikszelt a Honvéd, kikapott az Újpest

A Simple Női Liga 10. fordulójában címvédő és listavezető FTC Szegeden gyűjtötte be mindhárom pontot, az őket üldöző MTK az Újpest vendégeként nyert magabiztosan.

Eldőlt a Szoboszlai-Wirtz kérdés? Slot a nagy nyilvánosság előtt ismertette a tervét

A holland edző az újságíróknak mondta el, hogy hol számol a német játékossal.

Jürgen Klopp szívszorító üzenetet küldött Pep Guardiolának

A Manchester City menedzsere, Pep Guardiola edzői pályafutása során az 1000. mérkőzés küszöbén van. Jürgen Kopp, a Liverpool korábbi edzője üzent a katalán trénernek.

Most dől el Szoboszlai sorsa a Liverpoolnál, lecsaphat rá a Madrid vagy a City?

Vasárnap rangadó vár a Vörösökre a bajnokságban.

Az Újpest edzője az újabb vereség után: Azt hittem, ez működni fog a meccsen

Kiütéses győri sikerrel indult a labdarúgó Fizz Liga 13. fordulója, az ETO FC szombaton kora délután 3–0-ra nyert az Újpest FC otthonában. A találkozó után a két vezetőedző értékelte a látottakat az M4 Sportna

Elek Gábor dühösen üzent a bravúrgyőzelem után, Katrine Lunde a jövőjéről beszélt lapunknak

Az Esztergom edzőjét az ölben levitt Szöllősi-Zácsik Szandra állapotáról is megkérdeztük, a 45 éves kapuslegenda újra vb-t nyerne.

Kovács Zoltán döntött a DVTK edzőjének jövőjéről

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a ZTE kétgólos győzelmet aratott a Diósgyőr ellen. Kovács Zoltán, a DVTK sportigazgatója pedig a zalaegerszegi mérkőzést követően elmondta, hogy a stabilitást mindig előnyben r

Nem kókler, hanem zseni: Bognár György megint fityiszt mutatott az őt kritizálóknak

A Paks mestere újfent olyat húzott, amire kevesen képesek az NB I-ben, egy 17 éves srác pedig a mennybe ment a Kisvárda legyőzését követően.

Premier League-topcsapatok versengenek a Barcelona fiatal csillagáért

A Barcelona tehetsége, Marc Casadó Európa három élklubjának figyelmét is felkeltette a téli átigazolási időszak közeledtével. Sajtóhírek szerint az Arsenal, a Chelsea és a Napoli is a kérők között van.

Minden oda lett? Verstappen előre leírta magát, a Red Bull is egyetértett vele

A Forma–1-es sprintidőmérő után Max Verstappen és Helmut Marko is rendkívül pesszimista volt Sao Pauló-i Nagydíj kapcsán.

Gólözön Pakson, Böde mellett a 17 éves magyar támadó is betalált

Az NB I 10. fordulójának szombat esti mérkőzésén élvezetes második félidőt láthattak a nézők, a Paks 5–3-ra nyert a Kisvárda ellen. Bognár György csapata ismét a tabella élén.

0
0

Bulvár

Holtan találták meg a gerincműtét után eltűnt szekszárdi főorvost

A 62 éves orvosnőt szombat délután találták meg Szeged közelében.

„Mást mond Moszkvában, mást Nyugaton” – kiakadt az orosz külügy

Moszkva emlékeztette Belgrádot a korábbi ígéretekre.

Hidegzuhany: cáfolják Orbán Viktor egyik washingtoni bejelentését

A magyar miniszterelnök időkorlát nélküli mentességről beszélt az olaj- és gázszankciók esetében, egy fehér házi forrás ugyanakkor csak egy évről.

Lefotózták, hogy Orbán Viktor delegáció-jának egyik tagja mit jegyeztelt a Trumppal közös hivatalos ebéden

A képen látható írás szerint szóba került az unió és a migráció is. Az amerikai elnök arról is beszélhetett, hogy elvárja a tiszteletet az EU-tól.

Kiderült, mit kér Trump a Magyarországnak adott mentességért cserébe

Az amerikai nagykövetség érdekes részleteket közölt a pénteki Trump-Orbán megállapodásról.

„100 százalékban álhírek” – Trump sajtótitkára keményen nekiment a BBC-nek

Karoline Leavitt szerint a brit közszolgálati média „mindig tönkreteszi a napját”.

Hadházy Ákos kemény véleményt írt: Donald Trump nem államférfi, hanem egy, az egész világra veszélyes pszichopata, egy köztörvényes bűnöző

A független képviselő a találkozóra reagálva levezette, hogy szerinte miért jön ki olyan jól Orbán és Trump: notórius hazudozók, akik azt hiszik, hogy a törvények felett állnak - írta többek között.

4 háztartási eszköz, amiket mindig ki kell húzni a konnektorból, ha nem használod őket

Vannak eszközök, amiket rendszeresen ki kellene húzni a konnektorból. 

blogmorzsák

Hogyan vásároljunk tudatosan Black Friday alatt?

A kiemelt akciós időszakban elengedhetetlen, hogy a fogyasztók tudatosan és körültekintően mérlegeljék vásárlási döntéseiket.

Emlékek Krétáról

Hogyan próbáltam címet adni, összetett érzést kiváltó festményemnek...

0