Ezt olvasta már?


A Fővárosi Közgyűlés nem szándékozik eltörölni a teherforgalmi behajtási díjat

A Fővárosi Közgyűlés szerdán határozatban mondta ki, hogy nem ért egyet a teherforgalmi behajtási díj eltörlésére vonatkozó fővárosi kormányhivatali felhívással, mert álláspontja szerint a fővárosi önkormányzat jogosult volt a szabályozás megalkotására.


hirdetés

 

A Fővárosi Közgyűlés nem szándékozik eltörölni a teherforgalmi behajtási díjat

A Karácsony Gergely jegyezte előterjesztést 17 igennel, 9 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

Mint a javaslatban írták, Budapest Főváros Kormányhivatala a főváros közigazgatási területén a teherforgalom közlekedésének szabályozásáról szóló 2011-es rendelet vizsgálata során megállapította, hogy jogszabálysértő annak a behajtási hozzájárulási díj megfizetését előíró, valamint a behajtási hozzájárulás költségtérítésére, továbbá a regisztrációs költségekre vonatkozó része. Ezért 2023. november 20-án törvényességi felhívással fordult a fővároshoz.

A kormányhivatal szerint a közúti közlekedésről szóló törvényben nincs felhatalmazás, ami lehetőséget adna a helyi önkormányzatoknak arra, hogy a kezelésükben lévő közutak közlekedési célú használatáért rendeleteikben úthasználati díjfizetési kötelezettséget állapítsanak meg, illetve a közút fenntartása és üzemeltetése körében kiadható úthasználati engedély kiadását költségtérítéstől, illetve díjfizetéstől tegyék függővé.

Ezt a kormányhivatal szerint a bírói gyakorlat is alátámasztja.

Továbbá a kormányhivatal szerint a Fővárosi Közgyűlésének nincs törvényi felhatalmazása úthasználati díj megállapítására, valamint nem jogosult a hozzájárulások kiadásával kapcsolatban sem költségtérítés, sem regisztrációs díj megfizetését előírni.

"Budapest területén tizenöt éve működik a főispán által koncepcionálisan kifogásolt szabályozás, amelyre mindeddig érdemi törvényességi észrevételt a kormányhivatal nem tett. Három, különböző pártállású főpolgármester összesen négy önkormányzati ciklusa alatt nem jutott eddig eszébe a kormányhivatalnak, illetve a főispánnak kifogásolnia a tehergépjárművek fővárosi forgalmát szabályozó jogintézményt - csak éppen most, a 2024-es önkormányzati választási kampányhoz közeledve tette ezt meg" - olvasható a javaslatban, amely szerint a városon belüli teherforgalom díjfizetéshez kötése önmagában is terhesebbé teszi az infrastruktúra ilyetén használatát, annak fényében viszont, hogy a várost elkerülő M0-ás autópályán használatarányos díjfizetési kötelezettség van, az ennek a budapesti teherforgalmi behajtás szabályozásának alkotóelemeként kialakított hozzájárulási díjnak a megszüntetése kifejezetten arra ösztönözne, hogy a jelenlegi szabályozás miatt a város belterületét elkerülő teherforgalom szinte teljes egészében a város belterületére terelődjön.

A budapesti teherforgalmi behajtási hozzájárulási díj megszüntetése a városlakók életminőségére és általában a fővárosi környezetre kirívóan negatív hatással lenne, azt főpolgármesterként elfogadhatatlannak tartja - szögezte le Karácsony Gergely.

Szerinte a fővárosi önkormányzat kifejezett törvényi felhatalmazás nélkül is jogosult volt a szabályozás megalkotására, amit egyébként tizenöt éve nem vitatott senki.

Karácsony Gergely a napirend vitájában is kiemelte: a főváros jogi álláspontja szerint a fővárosi önkormányzatnak a jelenlegi jogszabályok alapján is van joga, hogy behajtási díjjal szabályozza a forgalmat a városban. Jelezte, Lázár János építési és közlekedési miniszterrel folytatott hétfői megbeszélésén is szóba került, hogy a főpolgármester írásban tesz javaslatot a helyzet rendezésére.

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) szerint a főpolgármester "ótvaros nagy hazugságot" terjeszt, amikor azt állítja, a kormány kamionokkal akarja elárasztani Budapestet. Felhívta a figyelmet: a kormányhivatalok elkezdték felülvizsgálni a rendeleteteket és országosan egységesen járnak el, a Kúria pedig 17 település esetében vizsgálta a kérdést és állapította meg, hogy az önkormányzatoknak nincs jogszabályi felhatalmazása behajtási engedélyért pénz szedni.

A politikus nem vitatta, hogy a díjfizetésnek van önkorlátozó hatása, és azt sem, hogy a rendszer működött, és bár ő maga is tiszta lelkiismerettel, legjobb szakmai tudása szerint szavazta meg a rendeletet, de - mint mondta - "nem kell azon megsértődni", ha a kormányhivatal felhívja a figyelmet a jogszabály hibájára, "nem kell ebből politikai ügyet csinálni".

Wintermantel Zsolt azt mondta: a főpolgármesternek "egy dolog a fontos, hogy a Facebookon arcoskodhasson, hős várvédőt játszhasson", amikor szakmai megoldáson kellene dolgoznia.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arra kérte a képviselőket, közösen védjék meg a 2011-es rendeletet és úgy vélte, a fővárosnak igaza volt, amikor elfogadta a rendeletet és ezt a Kúria előtt is meg tudják védeni. Jelezte, érezhető a jogi bizonytalanság a kérdésben, de ezt az Országgyűlés törvényalkotással hamar rendezni tudná.

Úgy vélte, a táblák kihelyezése nem oldja meg a problémát, nem lehet általánosan tiltani a teherforgalmat, de az átmenőt meg kell akadályozni.

Karácsony Gergely zárszavában kiemelte: a rendszer a budapestiek érdekét szolgálja, és a jelenlegi jogszabályok alapján is működőképes rendszer. Jelezte: ha a Kúria másként dönt, akkor annak megfelelően fognak eljárni.

A képviselők a IV. kerület kezdeményezésére úgy döntöttek, parkot neveznek el Prém Margit pedagógusról, a budapesti református Skót Misszió polgári iskolájának igazgatónőjéről.

A képviselők elfogadták a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. idei üzleti tervét. A nagy turista fürdőkben 12 százalékos jegyáremelést terveznek, a nem történelmi fürdőkben pedig 6 százalékos emelését tervez a társaság. A BGYH üzleti tervében szerepel az is, hogy az árbevételt 24 milliárd forintra kívánja növelni.
Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?

0

hírek innen, onnan

Hollywoodi köntösben a világ egyik legkegyetlenebb kódexe, amely a japán hithű szamurájokat kínozta

A szamurájok idővel a császári udvar „erős kezévé” váltak, arra azonban senki sem számított, hogy egyszer ők is fellázadnak.

Végre kiderül az igazság a sajátmárkás termékekről: az Aldi, Auchan, Lidl, Penny, Spar, Tesco is érintett

Neked mi a véleményed a boltok sajátmárkás termékeiről? Minőségben, illetve ár-érték arányban jobbak vagy rosszabbak, mint a...

Hibázott a brit hírszerzés vagy átlépte Kína a NATO vörös vonalát? Elmondta Amerika, mit tudnak London súlyos vádjáról

Nagy-Britannia megvádolta Kínát azzal, hogy elkezdtek fegyvereket szállítani az orosz hadseregnek, az Egyesült Államok viszont egyelőre...

Meghökkentő nyilatkozatot tett Fico merénylője

Nem akarta megölni a szlovák kormányfőt, felkészült a támadásra és bocsánatot kér Robert Ficótól - közölte vallomásában a...

Világhírű influenszerek lepték el Budapestet, ezért jöttek a fővárosba

Világhírű influenszerek érkeztek Budapestre, hogy a fővárost és Magyarországot népszerűsítsék.

Molesztálta és sértegette Kozák Danutát, felfüggesztették Csipes Ferenc kajakedzőt

Őszinte posztban vallott a hatszoros olimpiai bajnok kajakos.

Schmuck Andor újra összejött exével

9 év után találtak ismét egymásra.

Xavit kirúgná a Barcelona, BL-győztes sztáredző lehet az utódja

A katalán klub legendája egy korábbi nyilatkozata miatt került bajba.

Kiszivárgott: Fico merénylője bocsánatot akar kérni

A dokumentum részletesen beszámol arról, hogy Juraj C. miként készült fel a nyitrabányai (Handlová) támadásra. Állítása szerint azt,...

Azt hitte, hogy szuperegészségeset eszik? – A hatóság szerint megtéveszthették

Két webshop azt állította: termékeik az egészségre, betegségek megelőzésére, gyógyításra alkalmasak. A versenyhivatal eljárást...

Majka ősrégi, Sebestyén Balázzsal közös fotót posztolt: „Remek srác volt. Ki tudja, mi lett azóta vele?”

A kép legalább 15 éves, de az sem kizárt, hogy van 20 is. A fiúk frizurája mindenesetre sokat változott azóta.

Sport

„Leköpte az előző klubját.” - Sztankovics kinevezésének nem minden orosz szurkoló örül

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, Dejan Sztankovics szerződést bontott a Ferencvárossal, és a következő idénytől a Szpartak Moszkva edzője lesz. Az orosz sajtó egyöntetűen jól fogadta a szerb szakembert, ám a

Meghalt a legendás olimpiai úszóbajnok

A korábbi klasszis rákkal küzdött.

Most érkezett: döntött a hazai szövetség a Kozák Danuta által vádolt edzőről

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos honlapján jelentette be, hogy ideiglenesen felfügesztette Csipes Ferencet.

A Leverkusen játékosa az elbukott El-döntő után: „Kezdetben sem foglalkoztunk a sorozattal”

Mint ismert, éppen az idény egyik legfontosabb mérkőzésén szakadt meg a Xabi Alonso vezette Bayer Leverkusen elképesztő veretlenségi sorozata: a német együttes szerdán este 3-0-s vereséget szenvedett az Atalantától

Núnez megtörte a csendet a vasárnap óta róla keringő felvételek után

A Liverpool játékosát ismét össztűz alá vették a rajongók.

Súlyos eltiltást kapott a játékvezetőt lefizetéssel vádoló Vasas-támadó

Nagyon fontos, fordulatos, és vitatott játékvezetői ítéletekkel tarkított mérkőzésen győzte le hétfő este az ETO 3-2-re a Vasast. Győzelmüknek köszönhetően […] A Súlyos eltiltást kapott a játékvezetőt lefi

Visszautasította a válogatott játékos a Ferencváros ajánlatát – sajtóhír

Georgiai sajtóértesülések szerint visszautasította a Ferencváros ajánlatát Giorgi Arabidze. Az általában hiteles információkról beszámoló Geo Team oldal úgy tudja, hogy […] A Visszautasította a válogatott ját

Súlyos eltiltást kapott a magyar válogatott focista

A győri vereség után duplán bosszankodhat Gera Zoltán.

Csányi elárulta, egy problémát még meg kell oldani a BL-döntő megrendezéséig

Ahogy arról beszámoltunk, Budapesten a Puskás Arénában rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája 2026-os döntőjét az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának szerdai döntése értelmében. A pályázattal é

Külföldre igazol a magyar válogatott csatár

A Sportál információja szerint Szabó Levente iránt német, holland és svájci csapatok érdeklődtek, a felek tárgyalásig is eljutottak, de úgy tudjuk, végül Németország lesz a befutó.

Szóban megegyezett új edzőjével a Bayern München - sajtóhír

Egybehangzó német és angol sajtóhírek szerint a Bayern München szóban megegyezett a Burnley menedzserével, Vincent Kompanyval.

0

Bulvár

Óriási a riadalom, határaik átrajzolásával fenyegetnek Putyinék két uniós országot?

Oroszország bejelentette, hogy egyoldalúan újraértelmezi a tengeri határát, könnyen lehet, hogy Finnország és Litvánia rovására. Az orosz védelmi minisztérium tervezete jónéhány szigetet és egy földnyelvet is é

Kegyetlen gyilkosság: benzinnel lelocsoltak, majd felgyújtottak egy tízéves kisfiút Kárpátalján

A bűncselekményben a kisfiú anyja is részt vett, mégis szabadlábon van.

Megszabják a Mercedes dolgozóinak, hogy kire szavazzanak

Hazánkban szokatlan az a nyíltság, amellyel az európai választásokon való részvételre buzdítanak a gazdasági csúcsvezetők Németországban. A Mercedes és a Siemens főnökei harminc nagyvállalat nevében óva intene

Tengernyien akarnak szabadulni az Azahriah koncertjegyüktől, így viszont megjelenhetnek a csalók is

Az Azahriah rajongóknak már nem kell sokat várniuk, mivel olyan élményben lesz részük, amit sosem felejtenek el. Azonban sokan inkább meg akarnak szabadulni a jegyüktől.

Reagált a köztársasági elnök Dobrev Klára vádjaira

A Sándor-palota jogi lépést helyezett kilátásba.

Újabb figyelmeztetést kapott Magyar Péter

Ezúttal Fekete-Győr András hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyar Péter nem a megfelelő módon fogalmazott róluk, de egyelőre nem történt bocsánatkérés.

Azahriah két mondattal porig alázta alázta Gyurcsány Ferencet és Dobrev Klárát, a triplázó arénasztár lehet mo...

Ezt is meg merte lépni Azahriah, a szavaiból csak úgy süt a düh és a harag.

Ő Lang Györgyi 18 éves lánya: Sáriról ezért nem beszélt sokat az énekesnő

A Pa-Dö-Dő énekesnőjének lánya mindig azt mondta, neki egy apukája és két anyukája van.

Kétezer autós kap most izgalmas levelet a rendőrségtől

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2406-an lépték át Bács-Kiskun vármegye közútjain.

Itt a kormány bejelentése a sorkatonaság bevezetéséről: Gulyás Gergely üzent a NATO-nak is

Szerdán ismét kormányinfót tartott a kormány, amelyen számos aktuális téma kerülhetett szóba.

blogmorzsák

Kiotó – kihagyhatatlan látnivalók Japán ősi fővárosából

Az egykori főváros ősi templomai, idilli zen kertjei és történelmi utcái minden évben turisták millióit varázsolják el.

Az 5 leggyakoribb kibercsalás

Milyen internetes átverések érkeznek mostanában?

Műveljük kertjeinket – de másképp!

Már apró változtatásokkal is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy jobban érezzék magukat a kertünkben élő növények és állatok.

25 éves lett az Index

1999. május 17-én elindult az Index.hu

0