Ezt olvasta már?

0

Kétharmadnál is nagyobb a Fidesz támogatottsága Budapesten

Kétharmadosnál is nagyobb többségben Fidesz-KDNP-s polgármesterek vezetnek budapesti kerületeket több ciklus óta, ami ellentétben áll a közvélekedéssel, miszerint a főváros alapvetően baloldali-liberális beállítódású.


hirdetés

A sikerességhez szükséges összetevők közül a lap által megkérdezett szakértők egyebek mellett a személyiség szerepét emelték ki, ám arra is rámutattak, hogy a szavazók bizalmának elnyeréséhez a helyben élők széles körét érintő projektek kellenek.

Budapest 23 kerületéből jelenleg 17-nek kormánypárti, konzervatív vezetője van. Az, hogy egyes polgármesterek többször is elnyerik-e a választók bizalmát, a városvezetői tevékenységükön múlik - mutat rá a lap. Példaként hozzák fel, hogy

Óbudát a rendszerváltás idejéig visszanyúlóan irányítják polgári vagy konzervatív polgármesterek: a hivatalban lévő Bús Balázs (Fidesz-KDNP) előtt a független Tarlós István - a jelenlegi főpolgármester - vezette a III. kerületet 1990-től 2006-ig.

A legrégebben - 1994 óta - regnáló városvezetők közé tartozik az Angyalföldet irányító Tóth József (MSZP) és a fideszes Nagy Gábor Tamás is, aki több mint 20 éve, 1998 óta irányítja a budavári önkormányzatot. Az egykori MSZP-s - és függetlenként már a Fidesz támogatásával induló - Szabados Ákos 1998 óta vezeti Pesterzsébetet, Hegyvidéknek pedig 1994 óta jobboldali a vezetése. 2006 óta a fideszes Pokorni Zoltán felelős a XII. kerület ügyeiért. Más kerületekben sűrűbb váltógazdálkodás alakult ki, így a Karácsony Gergely (Párbeszéd) által vezetett Zuglóban, ahol 2002 óta minden választáson más párti jelölt nyert.

Az alkalmatlan Karácsony Gergely nem számíthat bizalomra

Farkas Örs, az Oeconomus igazgatója a vízióval rendelkező és az ügyintéző típusú városvezetők közti különbséget hangsúlyozta. Úgy vélte,

a szavazók kötődnek azokhoz a polgármesterekhez, akik nagyobb hangsúlyt helyeznek például a nemzeti ünnepek megszervezésére, emellett az egyházaknak és más identitásképző elemeknek is megfelelő teret biztosítanak.

Szavai szerint egy ügyintéző beállítottságú polgármester is lehet hatékony és népszerű. Ám egy Karácsony Gergelyhez hasonló városvezető, aki egyéb elfoglaltságai miatt láthatóan minden szempontból elhanyagolja a saját települését, nem számíthat tartós bizalomra a szavazóktól - fogalmazott.

Farkas Örs a vízióval rendelkező polgármester példájaként említette Tóth József mellett a II. kerületet vezető Láng Zsoltot (Fidesz), Borbély Lénárdot (Fidesz), Csepel, valamint Kovács Pétert (Fidesz), a XVI. kerület polgármesterét, továbbá Kocsis Mátét, aki Józsefvárost irányította, mielőtt elvállalta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetői tisztségét. Hozzátette:

Kocsis egyedülálló módon volt képes kialakítani egy stabil jobboldali szavazói bázist egy sokáig baloldali beállítottságú kerületben.

Tóth sikerességében pedig a hatékonyan működő információs csatornáit, az úgynevezett utcabizalmi rendszerét tartotta meghatározónak.

Fontosak a látványos fejlesztések

Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója arra hívta fel a figyelmet, fontosak a polgármester nevéhez köthető különböző látványos fejlesztések - például a XIII. kerületben a helyieknek záros határidőn belül elérhető CT-vizsgálat - vagy a lakosok érdekében tett határozott fellépés, például amikor Tarlós István szót emelt a Sziget Fesztivál zajcsökkentéséért.

 

A jól menedzselt kerületek vezetői pártjukénál jóval magasabb támogatásra számíthatnak az elemző szerint.

Felhívta a figyelmet a személyiség fontosságára is, amely akár párthatárokon átívelve is összefoghat szavazói csoportokat.

Példaként a jelenlegi főpolgármestert említette, aki széles körben ismert, integratív személyiség, és akár a kormánnyal szemben is képviseli az általa vezetett főváros érdekét.

 

 

 

 

forrás: origo.hu0

hírek innen, onnan

Civilek indítottak petíciót a Határréti-tó védelmében

A szervezetek szerint a privatizáció teljes ráfizetés a köz számára, a csobánkai önkormányzat és a polgármesteri hivatal mégis tovább...

Teherán visszautasította a G7 csoport állításait

Teherán vasárnap visszautasította a G7 csoportnak az iráni atomprogramra vonatkozó nyilatkozatát, amelyben a hét legfejlettebb ipari ország...

Ezzel az őrületes trükkel többé nem okoz gondot az eper megtisztítása

Extra gyorsan megtisztítható így minden szem gyümölcs.

Az eltűnt ötgyermekes anya holttestét egy csatornában fedezték fel

A hosszan tartó hajsza után megtalálták gyilkosát.

Bio vagy nem bio? Ez itt a kérdés.

A fogyasztók az ökológiai forrásból származó zöldségeket és gyümölcsöket természetesebbnek, biztonságosabbnak, egészségesebbnek...

Újabb szigorítás jön a dohánytermékekre

Megjelent a kormány dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről,...

Pofára esett Tóth Andi, nem vált be az ismert módszer

Csak egy kis finomságra vágyott az énekesnő...

Kiderült, egy vadonatúj, közös tévéműsor miatt utazott Kölnbe Ördög Nóra és Tilla

A TV2 két sztárja hosszú évek után ismét közösen vezetnek majd műsort.

Sport

Kulcsfontosságú győzelem; láthatatlan Szoboszlai Dominik - svájci sajtószemle

A svájci sajtó megérdemelt győzelemről, valamint a láthatatlan Szoboszlai Dominikról írt, miután válogatottjuk 3-1-re győzte le a mieinket az Európa-bajnokságon.

Csúfos vereséggel kezdett a magyar válogatott az Eb-n.

Nem fért bele az egy félidőnyi svájciaknak adott előny.

Lövöldözés, megvert svájci szurkoló, hatalmas botrányok az Eb második napján

Több mint ötven szurkolót vettek őrizetbe Dortmundban.

Ádám Martin internetes sztár lett – pedig csak pályára lépett az Eb-n

Mint tudott, Magyarország kikapott Svájc ellen 3-1-re az Európa-bajnokság A-csoportjának első fordulójában. A találkozó 79. percében Ádám Martin is pályára […] A Ádám Martin internetes sztár lett – pedig csak

Marco Rossi: Nem alibizek, én vagyok a felelős.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya magára vállalta a vereséget, de azt is hozzátette, 2-3 játékost leszámítva mindenki saját tudása alatt teljesített. Szoboszlai Dominik is értékelte a mérkőzést, szerinte

Szoboszlai az Eb-vereség után: Nem szabad azt hinni, hogy ajándékba adják a három pontot

A Svájc elleni vereség után nyilatkozott a magyar válogatott csapatkapitánya.

Több mint ötven szurkolót vettek őrizetbe Dortmundban

Több mint ötven futballszurkolót vettek őrizetbe Dortmundban a szombat esti Európa-bajnoki mérkőzés előtt - írta az MTI.

A Magyarország–Svájc Eb-meccs helyett horgászversenyt közvetített egy tévécsatorna

Amerikában nagyobb a piaca a sügérhorgászatnak, mint egy Eb-meccsnek.

Ádám Martin lett az Eb eddigi legnagyobb mémsztárja

Oké, még alig kezdődött el a torna és Svájctól kikapott a válogatott, de az apró dolgoknak is őrülni kell!

Marco Rossi: Én vagyok a felelős

A szövetségi kapitány szerint az első félidőben Svájc lefocizta Magyarországot.

A magyar kapitány elmondta, miért játszottunk gyengébben az első félidőben

Magyarország 3-1-re kikapott Svájctól az Európa-bajnokság A csoportjának első mérkőzésén. Egy gyenge és egy jobb félidő, későn ébredtünk Svájc ellen […] A A magyar kapitány elmondta, miért játszottunk gyeng

Ádám Martintól hangos az internet.

Kis hazánkban már jó ideje mindenki tudja, hogy Ádám Martin nem csupán a góljai miatt igazi jelenség - most az Eb-szereplés miatt már a nagyvilág is felfigyelt válogatott támadónkra.

0

Bulvár

A miniszter élőben kért bocsánatot a forint bedőlése miatt

Még ebben a felgyorsult, mindenütt jelenlévő online világunkban is ritkán fordul elő, hogy egy miniszter szeme láttára, a nagy nyilvánosság előtt zuhan be a nemzeti valuta, és arra még reagálni is tud. Ezen a héten

Drámaian lefogyott Katalin: a rákbeteg hercegné fehér ruhában mutatta meg, hogy fest most

Fél év után újra mutatkozott egy hivatalos királyi rendezvényen Katalin, aki annak ellenére, amin az elmúlt hónapokban keresztül ment, még mindig csodálatosan néz ki.

Az esküvőmön félrehívott a férjem testvére és elmondta a családjuk nagy titkát: nem álltam oltár elé

Évekig hazudott nekem a párom, az esküvőn derültek ki az undorító részletek.

Orbán Viktor mindössze két szóval reagált a magyar válogatott vereségére

A miniszterelnök a helyszínen, Kölnben tekintette meg a magyar válogatott első csoportmérkőzését az idei foci Eb-n. A meccs után két szót írt ki a közösségi oldalán.

Fideszes képviselőt rázott meg az áram, azonnal meghalt

Ráckevén történt az eset, meggyszedés közben.

Na ne, így néz ki 72 évesen az isteni Steven Seagal, brutálisan megváltozott

Így néz ki most az akciófilmek koronázatlan királya, a legyőzhetetlen akcióisten.

Bajban lehet Donald Trump fia Orbán miatt, törvényt sérthetett a találkozó

A volt elnök fia üzleti úton járt Magyarországon, de a miniszterelnök is fogadta, ami az amerikai jogszabályok alapján tiltott diplomáciai tevékenységnek minősülhet.

Mutatjuk az ötöslottó nyerőszámait: 3,03 milliárd forint volt a főnyeremény

A 24. játékhéten ezek a számok hozhattak szerencsét.

Észbe kapott Macron, miután egymilliárd eurós a kár a Csendes-óceánon

Franciaország felfüggesztette az új-kaledóniai választási reformot, amely lángra borította a Párizstól több mint 15 ezer kilométerre fekvő tengerentúli területet, halálos áldozatokat és hatalmas gazdasági vissza

Kulcsfontosságú győzelem; láthatatlan Szoboszlai Dominik - svájci sajtószemle

A svájci sajtó megérdemelt győzelemről, valamint a láthatatlan Szoboszlai Dominikról írt, miután válogatottjuk 3-1-re győzte le a mieinket az Európa-bajnokságon.

blogmorzsák

A kolumbiai Keresztanya

Griselda Blanco kétszáz embert öletett meg, méghozzá kedvtelésből. Közöttük három férjét.

A terepszínű békegalamb

Ez nem békeajánlat volt. Ez ürügy a háború folytatására, ha lehet, a végsőkig. Esetleg tovább.

0